Ada beberapa entry sebelum ini saya kongsikan tentang kepentingan kalsium dalam diet seharian. antaranya adalah :   • kepentingan Kalsium untuk wanita hamil- kurangkan komplikasi semasa meneran
  • Osteoporosis penyakit senyap & serius. Mengapa terjadi dan bagaimana mencegahnya?
  • Peranan kalsium sebagai 'milk booster'
  • Masalah Migrain & apa peranan kalsium


Hari ni Jom baca perkongsian dari blog kak N. Pengalaman beliau dalam mengamalkan Shaklee Ostematrix. Sebelum itu, apa Ostematrix secara ringkasnya :


Ostematrix (Kalsium, Magnesium & Vitamin D) ~Ostematrix Shaklee mengandungi Kalsium,Magnesium,Vitamin D)
Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.

Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium. Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.

Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing...Berminat? Sila emailkan kepada mamafisya@gmail.com Or SMS ke 019-3311 968 untuk mendapatkan harga istimewa bagi setiap produk!! Sebarang penolakan dari Shaklee (M) tidak menjadi tanggungjawab kami. Harap Maklum.

Post a Comment Blogger Disqus

 
Top