Istilah merawat boleh dikatakan sebenarnya adalah tidak berapa tepat, kerana suplemen tidak merawat sebaliknya mencegah dan mengatasi.
Darah tinggi adalah salah satu pembunuh senyap yang utama. Ia merupakan penyakit yang kurang didiagnos dan dirawat di seluruh dunia sehinggalah hari ini. Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan II menunjukkan bahawa kira-kira 24% penduduk Malaysia menghidap darah tinggi .

Penyakit tekanan darah tinggi semakin meningkat di Malaysia sepanjang 10 tahun kebelakangan ini dan kini membabitkan kira-kira 4.8 juta rakyat Malaysia, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican. 


Kira-kira 43 peratus rakyat Malaysia yang berumur melebihi 30 tahun menderita penyakit kronik ini, iaitu peningkatan daripada 33 peratus yang direkodkan pada tahun 1996, tambah beliau dalam ucapan pembukaan di Mesyuarat Tahunan Saintifik Ketujuh Persatuan Hipertensi Malaysia.
Kebanyakannya disebabkan oleh pembentukan ‘benteng’ dalam salur darah yang disebabkan oleh kolesterol.Darah tinggi merupakan satu faktor utama untuk mendapat penyakit kronik lain seperti arteri koronari, cerebrovaskular, arteri periferi dan kegagalan ginjal. Penghidap darah tinggi berisiko untuk mendapat strok atau angin ahmar.


Cara Untuk Mencegah Daripada Serangan Darah Tinggi • Jangan merokok. Ingat lah yang tersayang...
 • Mengekalkan berat badan yang sihat
 • Kerap bersenam
 • Makan makanan yang sihat
 • Ambil lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran yang segar
 • Kurangkan pengambilan garam
 • Kurangkan makanan bergoreng; makanan yang dikukus, panggang atau dibakar lebih elok
 • Kurangkan pengambilan makanan yang sarat dengan kolesterol.
 • Ambillah suplemen yang bersesuaian dan pastikan yang semulajadi

 • Pengambilan supplemen shaklee dapat mengawalnya dari menjadi lebih teruk, mengurangkan simptom, serta mengelakkan darah tinggi dari berlaku.


  Vitamin Shaklee yang disarankan kepada penghidap darah tinggi:-
   1. Vitamin Asas iaitu Vitalea, B Complex dan Vita-C –> membekalkan sokongan yang diperlukan oleh sistem imun badan untuk melawan sebarang kesan jangkitan dan mengekalkan kesihatan kardio-vaskular.
   2. Carotomax, Vita-C dan Vita-E –> gabungan nutrien antioksidan penting untuk mengurangkan risiko penyakit yang terhasil daripada aktiviti radikal bebas.
   3. Omega Guard –> merendahkan paras kolesterol tidak baik dan meningkatkan fungsi jantung
   4. Garlic Complex –> mengawal jangkitan, menurunkan tekanan darah, menurunkan kolesterol dan memelihara kesihatan selular.


   Berminat? Sila emailkan kepada mamafisya@gmail.com Or SMS ke 019-3311 968

   Post a Comment Blogger Disqus

    
   Top