Hai semuaa.. Bagaimana dengan hari anda harini?Semlm saya dapat sms dari one of my loyal customer, Pn Amira.. dia MMS ke saya gbr dibwh ni "Supplemen Vitamin E boleh sebabkan kanser".. Dia tanya.. "cemana ni kak Cery.. cuak ni. saya hari2 mkn supplemen Shaklee ni"..


Saya sengih je.. Itu pentingnya ilmu dalam apa jua yg kita mkn dan kita lakukan .. Bukan sekadar tiru2an... hhe.. Saya reply SMS dia.. saya jwb.. "Haah.. mmg boleh sebabkan kanser, bukan confirm kanser....tapi jgn risau .. Vitamin E Shaklee adalah dari sumber semulajadi.. bla bla bla".................Sbb tu artikel tu tajuknya boleh.. bukan dia kata confirm kanser kalau mkn vitamin E.. Maksudnya kalau kita tak ikut guideline dlm memilih Vitamin E tak mustahil ia boleh membawa mudarat kepada badan... I'm not talking about jenama disini.... Bukan saya kata kene beli jenama Shaklee.. eh tidak... Anda bebas nak beli jenama apa.. as long pastikan ikut garis panduan dibwh ( Ia hasil tulisan Dr Bruce miller).. tidak memihak mana2 jenama..
Basically antara garis panduan utk memilih Vitamin E adalah:
1. Pilih
Vitamin E yg bersumber semulajadi ( boleh lihat pada label.. ada huruf d kecil (d-alfa tocoferol) menunjukkan ia sumber semulajadi. satu huruf 'l' or 'dl' menunjukkan ia sumber tiruan or kimia)
2. Cari perkataan mixed tocopherol dlm label
3.Pilih Vit E yg berserta selenium
Sumber semulajadi adalah lebih baik kerana ia lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber kimia/tiruan
_______________________________________________________

Seperti saya... saya pilih jenama Shaklee sebab ia memenuhi garis panduan di atas:

Vitamin E Shaklee adalah bersumberkan asliVitamin E Shaklee terdiri daripada Vitamin E d-alpha tocopherol concentrate and d-alpha tocopheryl acetate
Vitamin E Shaklee lengkap dengan Selenium [as selenium yeast]*
 credit : Cery


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Post a Comment Blogger Disqus

 
Top