Mengapa sebatang pokok besar boleh hidup dengan lebih lama dan kekal kuat?


Jawapannya ada 2 sebab utama :

1) AKAR yang panjang, sihat dan kuat bagi membolehkannya menyerap nutrien dan air sehingga ke dasarnya.
2) BAJA yang mencukupi untuk kekal sihat dan kuat.

Apa kaitan BAJA & AKAR ini kepada manusia?

AKAR ini ibarat SEL dalam tubuh manusia manakala BAJA adalah nutrisi lengkap terutamanya PROTEIN yang merupakan makanan utama SEL.

SEL sangat penting dalam tubuh manusia kerana dari SEL akan terbentuk TISU. Gabungan tisu-tisu ini akan membentuk ORGAN seperti Jantung, Hati, buah pinggang dan lain-lain. Dari gabungan fungsi ORGAN ini akan membetuk SISTEM dalam tubuh badan manusia. Hasil gabungan sistem pula akan membetuk tubuh badan manusia pada hari ini.

SEL > TISU > ORGAN > SISTEM

Setiap hari SEL kita akan rosak desebabkan faktor-faktor pemakanan, pencemaran, radikal bebas dan gaya hidup yang kurang sihat yang akan menyebabkan sel kita sakit dan akhirnya membawa kepada penyakit darah tinggi, kencing manis, jantung, kanser dan sebagainya...

Protein adalah ASAS kehidupan sel-sel tubuh kita. 25% daripada tubuh kita terdiri daripada PROTEIN - kuku, rambut... otot... etc. Tubuh kita memerlukan protein yang cukup dan berkualiti untuk memperbaiki sel-sel yang rosak, mengganti sel-sel yang lama dengan sel-sel baru yang sihat. Sel yang sihat juga membantu penyerapan nutrisi pada kadar yang optimum.


ESP Shaklee membekalkan sumber PROTEIN yang merupakan makanan ASAS sel. Dalam  pemakanan sehari kita sumber protein ada dalam ikan, ayam dan daging.. Tetapi kenapa walaupun kita makan lauk ayam ni kita kerap juga tidak sihat? 

Salah satu sebabnya sumber-sumber protein seperti ikan, ayam dan daging ini perlu dimasak sebelum boleh dimakan. Jadi bila ianya sudah dimasak menggunakan haba yang tinggi kandungan protein kebanyakannya akan musnah. Selain dari itu faktor makanan itu sendiri yang telah melalui perubahan genetik. Contoh macam ayam sendiri, ianya telah disuntik dengan hormon bagi mempercepatkan pembesarannya..

1 hidangan ESP bersamaan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu rendah lemak, tiada kolestrol, tiada asid urik dan sangat mudah diserap tubuh.Shaklee adalah syarikat PERTAMA yang mewujudkan supplemen protein berasaskan soya. Pengasingan soya yang pertama dihasilkan oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970. Beberapa tahun selepas itu beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang sebelum ini ditemui Dr Forest C. Shaklee iaitu protein merupakan sebuah blok binaan asas untuk kesihatan jangka panjang.


Hubungi pengedar Shaklee jaringan MamaFisya di seluruh negeri untuk mendapatkan ESP Shaklee ini.


Post a Comment Blogger Disqus

 
Top