Sebelum membeli ramai yang bertanya saya.. kak... protein brand xxx ni ok x....
Kak... protein brand abc ni ok x.....  Saya akan berterus terang dengan mereka memang saya tidak tahu tentang protein brand lain kerana hati saya sudah terpaut pada protein ESP Shaklee ini sahaja... Apa yang boleh kongsikan di sini adalah bagaimana untuk memilih soy protein terbaik supaya anda tidak salah memilih.


7 Kriteria Penting Dalam Memilih Soy Protein yang Berkualiti :


1) Kacang soya mesti tumbuh dan membesar secara organik - kacang soya yang ditanam secara non organic akan menyebabkan nutrisi berkurangan. Menurut kajian penanaman secara non organic juga mempunyai hubungkait dengan kanser dan nitrates. Oleh itu penggunaan pesticides, fungicides dan herbicides perlu dielakkan sepanjang proses pembesaran soya ini.

2) Kacang soya tersebut hendaklah Non GMO tidak dihasilkan secara genetik - Kebanyakan syarikat akan menggunakan soya yang dihasilkan secara genetik kerana kosnya yang lebih murah. Menurut kajian Dr. Louis J. Pribyl seorang saintis Brazil toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.

3) Protein soya mestilah mengandungi 9 asid amino perlu - Tahukah anda badan kita memerlukan 9 jenis asid amino perlu ini bagi penghasilan hormon, jus penghadaman, antibodi dan enzim. Sekiranya salah satu asid amino tiada maka sistem imun badan kita akan kehilangan sebanyak 30% dan ini mengakibatkan banyak fungsi badan yang penting dihentikan.

4) Soya mestilah dibersihkan menggunakan air dan bukannya dengan alkohol - Sebagai umat islam sudah tentunya alkohol itu haram tetapi kalau dicuci dengan alkohol ianya akan mengakibatkan kandungan isoflavone dalam soya musnah sehingga 88%! Isoflavone ini diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru dan banyak lagi serta bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.

5) Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan - Soya yang mentah mengandungi bahan "anti-growth" dan "anti-tyrosine". Oleh itu kita harus memilih produk yang mengeksrak soya melalui proses penyingkiran yang dapat menyingkirkan bahan ini tetapi masih mengekalkan kandungan asid amino yang tinggi serta isoflavone.

6) Proses pembuatan soy preoten tanpa pemanasan - Suhu yang tinggi memberi kesan kepada asid amino. Pemanasan protein akan mengakibatkan kemusnahan sehingga 50% asid amino. Seseorang yang kekurangan asid amino akan mengurangkan proses perkembangan otak dan hormon serta tisu badan.

7) Soy Isolate mestilah ditambah dengan unsur kalsium -  Kajian menunjukkan serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Oleh itu unsur kalsium yang secukupnya perlu ditambah bagi meneutralkan kembali serbuk soya tersebut. Kebanyakan pengeluar protein tidak menambah cukup kalsium..


Semoga kriteria pemilihan ini sedikit sebanyak membantu anda... Lepas ni bila orang tanya kenapa memilih protein brand bla.. bla.. bla... so anda tahu jawapannya... Bukannya memilih kerana produk yang glemer atau terikut kawan-kawan.....  ;)

Pilihan saya pastinya Protein Shaklee yang mempunyai semua kriteria di atas...  :)
Berminat untuk mendapatkan  Protein Shaklee? Jom dapatkannya dari pengedar Shaklee di bawah jaringan MamaFisya seperti di link di bawah..
Penting : Kami tidak jamin anda akan mendapatkan konsultansi yang betul sekiranya membeli produk Shaklee ini dari pengedar lain. Kami jamin akan memberikan 100% Konsultansi dan cara pengambilan terbaik yang berkesan untuk anda.


Post a Comment Blogger Disqus

 
Top